کیک گرده زنبور عسل

کیک گرده زنبور عسل

زنبوران عسل مانند هر حیوان دیگر، نیاز به عناصر حیاتی برای بقا و تولید مثل دارند. زنبور عسل نیاز به کربوهیدرات ها (قندها در شهد یا عسل) بعنوان یک منبع انرژی ، اسیدهای آمینه (پروتئین گرده)، چربی (اسیدهای چرب، استرول ها)، ویتامین ها، مواد معدنی (نمک)، و آب دارد. علاوه بر این، نسبت صحیح این مواد مغذی برای زنده ماندن و رشد زنبور عسل از اهمیت مهمی برخوردار است. یک جانشین گرده خوب برای زنبور عسل باید دارای سه ویژگی:

خوش طعمی: زنبور عسل به آسانی آن را مصرف کند

قابلیت هضم: آن به راحتی توسط زنبور عسل هضم شود

تعادل: بین نسبت اسید آمینه و پروتئین خام و سایر مواد تعادل منطقی بر اساس نیازهای زنبور باشد

زنبور عسل در یک محیط طبیعی می توانید تمام مواد مغذی خود را از طبیعت به دست آورد. عدم تنوع در مواد غذایی برای زنبور عسل می تواند مشکل ساز باشد. رژیم غذایی چند گلی نسبت به تک گلی از ارزش بیشتری برخوردار است. در مواقع کمبود گل درطبیعت نیاز زنبور عسل به کربوهیدرات ها را می توان از طریق تغذیه دستی با شربت شکر تامین کرد. اما در صورتی که منابع تامین پروتئین و سایر مواد مغذی را در اختیار نداشته باشد برای مدتی طولانی و حتی زمستان گذرانی  نمی تواند به زندگی خود ادامه دهد ، پرورش نوزادان کاهش یافته و طول عمر زنبورها کم می شود که در نهایت جمعیت کلنی کاهش یافته و کندو با خطر جدی روبرو می شود ، بنابراین در مواقع کمبود و یا عدم وجود گل حتماٌ باید سایر مواد مانند پروتئین ها ، چربی ها و ویتامین ها و مواد معدنی را از طریق تغذیه کلنی ها با کیک های پروتئینی جانشین گرده برای آنها تامین کرد .برای تامین این مواد مغذی به جای گرده گل در پاییز و زمستان و اوایل بهار و جلوگیری از ضعیف شدن جمعیت ها از نظر کمی و کیفی ،زنبورداران باید در کندو از جیره های پروتئینی جانشین گرده با پودر کنجاله سویا به صورت ترکیب با مواد دیگر استفاده کنند که اهمیت و ضرورت آن طبق تحقیقات انجام شده به اثبات رسیده است . برای زنبورها مواد غذائی با پروتئین کم ارزش چندانی ندارند و بهتر است از موادی با پروتئین خام بالاتر از ٣٠ درصد استفاده شود تا نیاز زنبورها را برطرف سازند. غلظت پائینتر پروتئین خام مقادیر اسیدآمینه های موجود آن را نیز رقیقتر میکند در نتیجه تامین احتیاجات برای کلنی زنبورعسل عملی نخواهد بود. البته در مواقعی که کلنی در حالت فعالیت تولیدی نبوده و نیاز نگهداری مطرح باشد جیره هایی با سطح پروتئین ٢٠ درصد هم کفایت میکند .

گلوتن ذرت یا گندم با ٧٠ % پروتئین خام ، دارای ارزش غذایی بسیار بالایی بوده ومیزان پروتئین آن ها حداقل ۷۵% می باشد.از این رو می توان به عنوان یکی از مواد اصلی در آماده سازی جیره غذایی زنبور عسل (کیک گرده) استفاده شود.بزرگترین تفاوت گلوتن ذرت وگندم میزان الاستیسیته آنهاست که در گندم این مقداربیشتر از ذرت می باشد.

باید توجه داشت که زنبور عسل قادر به هضم هیچ نوع پروتئین حیوانی نیست و تنها از پروتئین گیاهی تغذیه می کند. اما اکثر کیک های گرده ، حاوی شیر خشک کم چربی می باشد و دلیل آن هم نیاز ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز زنبور عسل است.

استفاده از منابع پروتئینی به همراه مخمرها در میزان راندمان و زنده ماندن خصوصاً در فصل زمستان و زمستان گذرانی تأثیر به سزایی داشته است. مخمر آبجو حاوی تمام ویتامین‌های گروه B به غیر از ویتامین B12 می ‌باشد، مگر اینکه مخمر آبجو با ویتامین (B12) نیز غنی‌ شده باشد. ویتامین‌های گروه B شامل تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، نیاسین (B3)، پانتوتنیک اسید (B5)، پیریدوکسین (B6)، فولیک اسید یا فولات (B9) و بیوتین می باشد. مخمر آبجو حاوی۱۶ نوع اسید آمینه است که تمام اسیدهای آمینه ی ضروری را شامل می‌ گردد. در هر ۳۰ گرم مخمر آبجو، ۱۶ گرم پروتئین وجود دارد. مخمر آبجو حاوی ۱۴ نوع مواد معدنی به ویژه کروم، فسفر و سلنیوم می ‌باشد. روی، آهن، مس، منیزیوم، منگنز و پتاسیم از دیگر مواد معدنی موجود در مخمر آبجو هستند. این نوع مخمر را میتوانید بصورت قرص و پودر از داروخانه ها تامین کنید. افرادی هم از مخمر نانوایی در تهیه کیک گرده استفاده می کنند ؛ البته شاید بخاطر فعال بودن مخمر نانوایی ، باعث اسهال در زنبور عسل شود.

حتما در تهیه کیک گرده از عسل طبیعی استفاده کنید اما کاملا مواظب باشید که عسل از هر نوع آلودگی و میکروب کاملا پاک باشد. عسل آلوده هر چند طبیعی باشد اثرات زیانباری بر زنبور عسل و کاهش جمعیت کلنی می شود.

موادی که در سرکه سیب وجود دارند عبارتند از استیک اسید، مالیک اسید، پتاسیم، منیزیم، گوگرد، فسفر، کلسیم، گوگرد، مس، آهن و فلوئور و از ویتامینها هم میشود به A و B و C اشاره کرد. PH سرکه سیب بین چهار تاپ نج است  که  جزو اسید های نسبتا قوی می باشد. در واقع سرکه اثر ضد عفونی کننده و ضد قارچ دارد و نقش پاک کننده املاح داخل روده های زنبورها را نیز بر عهده دارد. بعلت حساسیت دستگاه گوارش زنبور عسل توصیه میکنم حتما سرکه سیب طبیعی را از افراد مطمن تهیه و استفاده کنید و از مصرف سرکه های صنعتی حتی الامکان پرهیز کنید.

کیک گرده زمستان زنبور عسل

کیک گرده ای که در آن از گرده گل استفاده نشود کمتر مورد استقبال زنبور عسل قرار می گیرد.هر چه قدر درصد گرده گل در کیک بیشتر باشد هم کارآتر و هم بیشتر مورد استقبال زنبور عسل واقع می شود و باید پذیرفت که هیچ چیز برای زنبور عسل گرده گل نمی شود.پس بنا به توان مالی تا می توانید از گرده گل در تهیه کیک گرده مکمل و جانشین استفاده کنید.

آرد سویا یا کنجاله سویا از آنجا که زنبور رغبت چندانی به خوردن آن نشان نمی دهد توصیه می شود و بهتر است  جای ده درصد از سویا  از گلوتن ذرت یا گندم استفاده شود.البته فراموش نشود که سویا به دلیل داشتن آمینو اسیدهای لازم برای زنبور عسل می باشد و در این زمینه شبیه ترین ماده به گرده گل می باشد.

فرمول کیک جایگزین و مکمل گرده گل پیشنهادی :
کیک جایگزین گرده :
آرد کنجاله سویا (۱۸کیلوگرم) +گلوتن (۲ کیلوگرم) + گرده گل (حداقل ۵ کیلوگرم) + عسل (۵ کیلوگرم) + پودر شکر (۱۰۰ کیلوگرم) + شیر خشک کم چربی (۲٫۵ کیلوگرم) + مخمر آبجو (۲٫۵ کیلوگرم) +سرکه سیب (۰٫۵ لیتر) + آب (۲۰ لیتر) اکسی تتراسیکلین ۲۵ + مولتی ویتامین
فرمول کیک کمکی گرده گل :
مخمر آبجو (۳) + گرده گل (۱) +شربت شکر ۲ به ۱ به مقدار کافی

زنبوران زمستانی معمولاً در اواخر تابستان متولد می شوند و به دلیل این که از تغذیه کافی برخوردارند، دارای یک لایه چربی در بدن هستند که آن ها را از سرما حفظ می کند و هم چنین به علت عدم تغذیه و پرستاری نوزادان داخل کندو تا بهار سال بعد زنده می مانند. یکی از مهم ترین مسایل مورد توجه در تغذیه زمستانی زنبورها این است که چنان چه تغذیه آن ها از حد مع مول بیش تر شود باعث پرشدن کیسه مدفوع شده و چون هوا سرد است و قدرت پرواز و تخلیه را ندارند در داخل کندو عمل دفع را انجام داده و محیط آلوده شده و باعث تلفات زنبوران می شود.

تلگرام زنبور عسل